Biografie Merijn Bisschops

merijn_bisschops-zelfportret

Audiovisueel kunstenaar Merijn Bisschops (1981) verbindt uiteenlopende kunstvormen in zijn werk. Hij initieert interdisciplinaire projecten en maakt composities, fotografie, soundtracks en videokunst in opdracht van ensembles en festivals of in samenwerking met andere kunstenaars.

Natuurlijke vormen, film, taal, filosofie en intrinsieke menselijke drijfveren zijn belangrijke inspiratiebronnen voor het werk van Merijn Bisschops. Zijn veelzijdige artistieke visie komt vooral tot uiting in genre- en grensoverschrijdende voorstellingen. Tijdens het maakproces staat de kruisbestuiving van verschillende kunstdisciplines centraal, maar in de uitvoering laat hij deze gelijkwaardig opereren. Zo ondersteunen en versterken de verschillende uitingen elkaar niet alleen, maar zoeken ze ook de confrontatie op. Hierdoor ontstaan scherpzinnige associaties, onverwachte stijlbreuken, wrange contrasten of absurde humor.

In de muziek van Merijn Bisschops, die filmisch aandoet, contrasteert fragiele melancholie met ongepolijste klanken en weerbarstige ritmiek. Als fotograaf richt hij zijn blik op abstractie en minimalisme. Met ogenschijnlijke eenvoud en een scherp oog voor beeldcompositie en detail, legt hij vormen, kleuren en texturen vast. In de teksten die hij voor zijn producties schrijft, komen karakters met een implosieve binnenwereld tot leven, waarna gaandeweg hun onvermogen om de buitenwereld te bevatten wordt ontrafeld.

In 2015 was Merijn Bisschops artist in residence bij Fljótstunga Artist in Residency in IJsland. Hier legde hij de basis voor het project ‘Textures’, waarin hij abstracte landschapsfotografie combineert met muziek voor strijkinstrumenten. De foto ‘Blue’ die hij voor dit project maakte was in januari 2016 onderdeel van de tentoonstelling The Abstract Image in het SE Center for Photography in Greenville (VS).

Het werk van Merijn Bisschops werd onder andere uitgevoerd en vertoond bij Theaterfestival Boulevard, November Music, EYE filmmuseum, De Pont, Van Abbemuseum, Festival Cement, Het Orgelpark, De Toonzaal, Axes, De NWE Vorst, Museum Beeld en Geluid en Splendor (Nederland), Logos (België), 48th Dimitria Festival (Griekenland), Procembalo (Italië), NCTU Arts Centre (Taiwan), SE Center for Photography en festival Cinesonika (Verenigde Staten).