BIOGRAFIE

Merijn Bisschops

Audiovisueel kunstenaar Merijn Bisschops (1981) creëert totaalkunstwerken waarin uiteenlopende disciplines op onlosmakelijke manier met elkaar zijn verweven. Oog voor detail, gelaagde structuren en veelzijdige associaties kenmerken zijn gecomponeerde muziek, fotografie en videokunst.

Merijn Bisschops is initiator van interdisciplinaire voorstellingen en werkt als componist, fotograaf en videomaker in opdracht van ensembles en festivals of in samenwerking met andere kunstenaars. Zijn werk werd onder andere uitgevoerd bij November Music, Gaudeamus, De Pont, Van Abbemuseum, EYE filmmuseum, Theaterfestival Boulevard, Museum Beeld en Geluid (NL), 48th Dimitria Festival (GR), Procembalo (Italië), NCTU Arts Centre (TW). Hij exposeerde onder andere in Hilvaria Studio’s, Dat Bolwerck, Museum De Wieger, LocHal, Cacaofabriek (NL), SE Center for Photography, Cinesonika (US).

Sinds 2006 is Merijn Bisschops zakelijk leider en programmeur van De Link, een concertorganisatie voor nieuwe muziek in Tilburg.

In de muziek van Merijn Bisschops, die filmisch aandoet, contrasteert fragiele melancholie met ongepolijste klanken en weerbarstige ritmiek. Als fotograaf richt hij zijn blik op abstractie en minimalisme. Met ogenschijnlijke eenvoud en een scherp oog voor beeldcompositie en detail, legt hij vormen, kleuren en texturen vast. In de teksten die hij voor zijn producties schrijft, komen karakters met een implosieve binnenwereld tot leven, waarna gaandeweg hun onvermogen om de buitenwereld te bevatten wordt ontrafeld.

Natuurlijke vormen, filmcultuur, taal, filosofie en intrinsieke menselijke drijfveren zijn belangrijke inspiratiebronnen voor het werk van Merijn Bisschops. Zijn veelzijdige artistieke visie komt vooral tot uiting in zijn audiovisuele voorstellingen, waarin hij uiteenlopende elementen tot één geheel samensmeedt; een versmelting van stijlen, technieken en clichés tot een nieuwe eenheid. De verschillende disciplines zijn gelijkwaardig, ondersteunen elkaar en zoeken de confrontatie op. Deze ’esemplastische’ werkwijze leidt ertoe dat onder de buitenste schil van de voorstelling altijd een laag aanwezig is die reflecteert op de toegepaste disciplines zelf. Hierdoor ontstaan scherpzinnige associaties, onverwachte stijlbreuken, emotionele contrasten en pijnlijke humor.