Biografie Merijn Bisschops

merijn_bisschops-zelfportret

Audiovisueel kunstenaar Merijn Bisschops (1981) creëert totaalkunstwerken waarin uiteenlopende disciplines onlosmakelijk met elkaar verweven zijn. Oog voor detail, gelaagdheid en een web van associaties kenmerken zijn gecomponeerde muziek, fotografie en videokunst.

Merijn Bisschops is initiator van interdisciplinaire voorstellingen en werkt als componist, fotograaf en videomaker in opdracht van ensembles en festivals, en in samenwerking met andere kunstenaars. Zijn werk werd onder andere uitgevoerd en vertoond bij November Music, Museum De Pont, Van Abbemuseum, EYE filmmuseum, Theaterfestival Boulevard, Museum Beeld en Geluid (NL), 48th Dimitria Festival (GR), Procembalo (Italië), NCTU Arts Centre (TW), SE Center for Photography en Cinesonika (USA).

Natuurlijke vormen, filmcultuur, taal, filosofie en intrinsieke menselijke drijfveren zijn belangrijke inspiratiebronnen voor het werk van Merijn Bisschops. Zijn veelzijdige artistieke visie komt vooral tot uiting in zijn audiovisuele voorstellingen waarin hij uiteenlopende elementen tot één geheel samensmeedt; een versmelting van stijlen, technieken en clichés tot een nieuwe eenheid. De verschillende disciplines zijn gelijkwaardig, ondersteunen elkaar en zoeken de confrontatie op. Deze ’esemplastische’ werkwijze leidt ertoe dat onder de buitenste schil van de voorstelling altijd een laag aanwezig is die reflecteert op de toegepaste disciplines zelf.  Hierdoor ontstaan scherpzinnige associaties, onverwachte stijlbreuken, emotionele contrasten en pijnlijke humor.

In de muziek van Merijn Bisschops, die filmisch aandoet, contrasteert fragiele melancholie met ongepolijste klanken en weerbarstige ritmiek. Als fotograaf richt hij zijn blik op abstractie en minimalisme. Met ogenschijnlijke eenvoud en een scherp oog voor beeldcompositie en detail, legt hij vormen, kleuren en texturen vast. In de teksten die hij voor zijn producties schrijft, komen karakters met een implosieve binnenwereld tot leven, waarna gaandeweg hun onvermogen om de buitenwereld te bevatten wordt ontrafeld.

In 2015 was Merijn Bisschops artist in residence bij Fljótstunga Artist in Residency in IJsland. Hier legde hij de basis voor het project ‘Textures’, waarin hij abstracte landschapsfotografie combineert met muziek voor strijktrio. De foto ‘Blue’ die hij voor dit project maakte was in januari 2016 onderdeel van de tentoonstelling The Abstract Image in het SE Center for Photography in Greenville (VS). De première van Textures tijdens November Music 2017 werd zeer positief ontvangen door de pers.

“Kristalheldere beelden van landschappen die zich in miljoenen jaren gevormd hebben. Die vormden de inspiratiebron van fotograaf en componist Merijn Bisschops. Zijn stuk ‘Textures’, zondag te horen tijdens de Kunstmuziekroute, was een van de hoogtepunten in het festival November Music.”
René van Peer 12-11-17, Brabants Dagblad www.bd.nl

“Bijzonder indrukwekkend was ook het werk van componist en fotograaf Merijn Bisschops. Hij combineerde haarscherp geprojecteerde foto’s van schitterende verlaten landschappen waarin miljoenen jaren van geologische processen zichtbaar waren, met muziek voor drie strijkers. De muziek was even gelaagd als de beelden, soms ruw en bars, soms fijnzinnig en vol tere tinten.”
René van Peer 13-11-17, Brabants Dagblad