Biografie Merijn Bisschops

merijn_bisschops-zelfportret

Audiovisueel kunstenaar Merijn Bisschops (1981) creëert totaalkunstwerken waarin uiteenlopende disciplines onlosmakelijk met elkaar verweven zijn. Oog voor detail, gelaagdheid en een web van associaties kenmerken zijn gecomponeerde muziek, fotografie en videokunst. Merijn Bisschops is initiator van interdisciplinaire voorstellingen en werkt als componist, fotograaf en videomaker in opdracht van ensembles en festivals, en in samenwerking met andere kunstenaars. Zijn werk werd onder andere uitgevoerd en vertoond bij November Music, Museum De Pont, Van Abbemuseum, EYE filmmuseum, Theaterfestival Boulevard, Museum Beeld en Geluid (NL), 48th Dimitria Festival (GR), Procembalo (Italië), NCTU Arts Centre (TW), SE Center for Photography en Cinesonika (USA).

Natuurlijke vormen, filmcultuur, taal, filosofie en intrinsieke menselijke drijfveren zijn belangrijke inspiratiebronnen voor het werk van Merijn Bisschops. Zijn veelzijdige artistieke visie komt vooral tot uiting in zijn audiovisuele voorstellingen waarin hij uiteenlopende elementen tot één geheel samensmeedt; een versmelting van stijlen, technieken en clichés tot een nieuwe eenheid. De verschillende disciplines zijn gelijkwaardig, ondersteunen elkaar en zoeken de confrontatie op. Deze ’esemplastische’ werkwijze leidt ertoe dat onder de buitenste schil van de voorstelling altijd een laag aanwezig is die reflecteert op de toegepaste disciplines zelf.  Hierdoor ontstaan scherpzinnige associaties, onverwachte stijlbreuken, emotionele contrasten en pijnlijke humor.

In de muziek van Merijn Bisschops, die filmisch aandoet, contrasteert fragiele melancholie met ongepolijste klanken en weerbarstige ritmiek. Als fotograaf richt hij zijn blik op abstractie en minimalisme. Met ogenschijnlijke eenvoud en een scherp oog voor beeldcompositie en detail, legt hij vormen, kleuren en texturen vast. In de teksten die hij voor zijn producties schrijft, komen karakters met een implosieve binnenwereld tot leven, waarna gaandeweg hun onvermogen om de buitenwereld te bevatten wordt ontrafeld.

“Een van de vele hoogtepunten in het festival was Crash Blossom van componist en filmer Merijn Bisschops uit Berkel-Enschot. (…) Zaterdag presenteerde hij met zangeres Rianne Wilbers een zinsbegoochelende voorstelling waarin je door de doolhof dwaalde van een geest die op zoek naar zichzelf de weg kwijtgeraakt is. Een uur lang schotelden de twee het publiek beelden en muziek voor (alles ingespeeld door Bisschops) die vaak deden denken aan een koortsdroom. De film volgde de zangeres tot ze oog in oog stond met de ‘voice-over’, die voorspelde hoe het stuk zou eindigen. Wilbers reageerde op haar gefilmde alter ego, barstte een keer uit in kreten die aan waanzin grensden. Een voorstelling met zoveel lagen en lading dat je die meerdere keren zou moeten zien om alles te ontdekken.” 12-11-2018 Brabants Dagblad

“Bijzonder indrukwekkend was ook het werk van componist en fotograaf Merijn Bisschops. Hij combineerde haarscherp geprojecteerde foto’s van schitterende verlaten landschappen waarin miljoenen jaren van geologische processen zichtbaar waren, met muziek voor drie strijkers. De muziek was even gelaagd als de beelden, soms ruw en bars, soms fijnzinnig en vol tere tinten.” 13-11-17, Brabants Dagblad