Geplaatst op

House of Fun – torture euphemism (2015)


House of Fun – torture euphemism (2015) 35′

slagwerk & video

script, regie & muziek: Merijn Bisschops
cinematografie: Morgana Machado Marques
acteurs: David Eeles & Caroline van Leerdam

première: Tatiana Koleva
8 november 2015, November Music, ‘s-Hertogenbosch (NL)

Een indringende, associatieve muziek/ film performance van componist Merijn Bisschops over de eufemismen rond martelpraktijken. House of Fun haalt deze ver-van-je-bed-show dichtbij, zonder te resulteren in een verheerlijking van geweld. Een voorstelling voor liefhebbers van art house films, avontuurlijke muziek en geïnteresseerden in taal en filosofie.

De titel verwijst naar een voormalige martelkamer in Dubai waarin een persoon binnen een half uur gebroken kon worden. Eén voorbeeld van gruwelijkheden die worden verhuld in alledaags taalgebruik, wetgeving en overheidsbeleid door gebruik van metaforen en understatements.

Dreigend en verbloemend stuurt de rituele percussiemuziek, gespeeld op vibrafoon, pauk, trommels, gongs en objecten het non-narratieve monoloog van de hoofdpersoon. Deze vertegenwoordigt de dader in al zijn vormen: de ondervrager, de folteraar, de supervisor, de medicus, de overheid, maar ook in een agressieve partner en de media. Met marteljargon en subtiele humor objectiveren zij het slachtoffer en spelen hun invasieve rol in haar private leven. Zij is volledig in hun macht, behalve in haar stilzwijgen.