Geplaatst op

House of Fun - torture euphemism


House of Fun | torture euphemism (2015)

percussie & video | 35 min.

Een indringende, associatieve muziek/ film performance van componist Merijn Bisschops over de eufemismen rond martelpraktijken. House of Fun haalt deze ver-van-je-bed-show dichtbij, zonder te resulteren in een verheerlijking van geweld. Een voorstelling voor liefhebbers van art house films, avontuurlijke muziek en geïnteresseerden in taal en filosofie.

De titel verwijst naar een voormalige martelkamer in Dubai waarin een persoon binnen een half uur gebroken kon worden. Eén voorbeeld van gruwelijkheden die worden verhuld in alledaags taalgebruik, wetgeving en overheidsbeleid door gebruik van metaforen en understatements.

Dreigend en verbloemend stuurt de rituele percussiemuziek, gespeeld op vibrafoon, pauk, trommels, gongs en objecten het non-narratieve monoloog van de hoofdpersoon. Deze vertegenwoordigt de dader in al zijn vormen: de ondervrager, de folteraar, de supervisor, de medicus, de overheid, maar ook in een agressieve partner en de media. Met marteljargon en subtiele humor objectiveren zij het slachtoffer en spelen hun invasieve rol in haar private leven. Zij is volledig in hun macht, behalve in haar stilzwijgen.

Muziek en tekst zijn geschreven door Merijn Bisschops. Director of photography Morgana Machado Marques maakte het camerawerk van acteurs David Eeles en Caroline van Leerdam. Live uitvoeringen van de muziek door slagwerkster Tatiana Koleva (o.a. Rubatong, Youth Percussion Pool).

(terug…)